Tudor Chirila: "Nebunia nu ocoleste pe nimeni"

Stiri din presă, articole, reportaje, interviuri

Moderators: alexunu, Catanutz

Post Reply
User avatar
alexunu
Daydreamer
Posts: 2552
Joined: Thu Jan 29, 2004 9:30 pm
Location: bucuresti
Contact:

Tudor Chirila: "Nebunia nu ocoleste pe nimeni"

Post by alexunu » Fri Nov 04, 2005 11:17 am

Sueta la o cafea
Tudor Chirila: "Nebunia nu ocoleste pe nimeni"

In fiecare saptamana, Tudor Chirila e regele rasului si al plansului, la Teatrul de Comedie. Comandant pe vastele teritorii ale teatrului si muzicii, care inglobeaza si Vama Veche, fiul scenei joaca rolul unui nebun sarit din tiparele normalitatii, intr-un nou spectacol regizat de mama sa, Iarina Demian: ,Ferdinand al VIII-lea - Regele Spaniei".
- Tudor, esti nebun?
- Vorba lui Shakespeare in "A douasprezecea noapte": "Nebunia nu ocoleste pe nimeni". Mi-am pus de multe ori intrebarea asta. Chestia asta cu rolurile, care te marcheaza, nu e deloc intamplatoare. Nu cred ca sunt un om neaparat normal din punct de vedere clinic. Tu o sa scrii: ,Sunt nebun!" As vrea sa se inteleaga clar ca fiecare are doza lui de nebunie, care, daca nu e gestionata atent, ne poate transforma in nebuni, definitiv! Da, probabil ca si eu sunt, intr-un fel, nebun. Textul acesta, scris de Gogol, pe care il joc la Teatrul de Comedie, mi se pare absolut senzational, pentru ca te lasa sa te folosesti de el atat de firesc. Intotdeauna cred ca s-a facut greseala asta, sa se interpreteze rolurile de nebuni intr-un anumit fel. Ei nu sunt deloc diferiti de noi. Nebunia reiese din ceea ce spun, si nu cum spun.
- Ti-ai dori sa fii rege, sa stai intr-un jilt, sa comanzi, sa detii controlul total?
- Cred ca puterea este o chestie care ne poate subjuga, pentru ca, in momentul ala, pierzi contactul cu realitatea. Cand ajungi sa ti se spuna lucruri ca sa nu te enervezi, sa ti se comunice numai filtrat, cred ca puterea te face, invariabil, sa te desprinzi de ea. Din punctul asta de vedere, nu mi-as dori sa fiu rege.
- Regizorul e un fel de rege pe scena. Te vezi intr-o asemenea ipostaza?
- Mi-as dori, dar nu cred ca sunt la momentul in care pot conduce o echipa in mod obiectiv. Mi-as impune subiectivitatea mult prea puternic, si nu asupra textului, ci asupra echipei. Oamenii cred ca trebuie condusi cu cap si nu ma simt acum capabil sa-i ghidez. Cred ca toate lucrurile trebuie sa vina la timpul lor. Cochetez cu regia, dar n-am curaj sa montez ceva, deocamdata, si cred ca e bine asa. Ma uitam la mama cum lucreaza si mi-am dat seama ca mai am. E devreme. Eu am de facut teatru si deocamdata sunt actor.
- Iti trebuie scoala sa faci regie?
- Cum era sa-l trimiti pe Malaele sa faca scoala sau pe Iarina Demian? Sunt oameni care au stat in teatru 20, 30, 40 de ani. Ca regizor faci scoala de regie doar daca asta e prima ta meserie. Daca te transformi din actor in regizor, nu cred ca iti trebuie scoala, mai ales cand ai lucrat cu greii scenei. Eu am avut noroc sa colaborez numai cu regizori importanti: Alexandru Tocilescu, Horatiu Malaele, Ducu Darie, Alexandru Dabija, Gelu Colceag.
- Cand te vedem si pe tine intr-o telenovela?
- Le mai las sa se coaca. Cred ca se vor mai rafina, pana nu vor mai fi telenovele. Astept momentul ala. O sa se nasca productii TV foarte bune, care o sa iasa din sfera ideii de telenovela. Astept sa se cearna si sa apara cu adevarat roluri in care sa demonstrezi ca esti actor, si nu sa fii neaparat firesc. Sa fim firesti, e foarte simplu, dar sa faci un personaj, nu! Dorinta mea e sa-l fac pe om sa zica: ,Ba, nu-l recunosc, ala nu e Chirila!"
- Vama Veche ce mai face?
- Bine. Lucram la discul nou, pe care l-am intarziat si pe care trebuia sa-l lansam in noiembrie. S-ar putea numi "Vama Noua" sau "Cantec prost". O sa fie 9-10 piese, iar pana in martie iese sigur. O sa avem un concert live la Sala Palatului, unde se vor auzi piese si de pe acest nou album, pe 20 noiembrie. Este singurul concert din Bucuresti in aceasta perioada. In tara plecam in Timisoara, Cluj, Brasov, pe 7, 8 si 9 noiembrie.
- Noile albume vi le promovati, de obicei, prin cantece cu tematica adolescentina. Se va intampla acelasi lucru si acum?
- Nu-i adevarat. Cred ca e o perceptie gresita. Nu cred ca "Vino sa visam sub apa" - s-a adresat publicului de 18 ani, pentru ca te duci la mare si la 25 sau 30. Pe noul album sunt doua cantece care vorbesc despre despartiri, destul de poetic. Sper ca versurile sa fie la nivelul celor de pana acum.
- Avand in vedere faptul ca de la anul serviciul militar nu va mai fi obligatoriu, veti renunta la concertul "Am sa ma-ntorc barbat"?
- Nu. Scos, nescos, vad ca lumea s-a mai impuscat in cap. Avem in proiect sa jucam acest spectacol la Moscova, poate la anul, sprijiniti, sper, de Guvernul Romaniei. Vrem sa-l reprezentam in engleza acolo, pentru ca subiectul este foarte actual.

Dan Boicea
Adevarul
http://www.adevarulonline.ro/index.jsp? ... _id=160727
"hope is a good thing, maybe the best of things, and no good thing ever dies" (shawshank redemption)
alexunu online

User avatar
Clownitza
Plt. mj. Cõpsunõ
Posts: 769
Joined: Mon Jul 25, 2005 10:12 pm
Location: pe aripile unui vant pribeag, ce duce la mare...
Contact:

Re: Tudor Chirila: "Nebunia nu ocoleste pe nimeni"

Post by Clownitza » Fri Nov 04, 2005 10:01 pm

corect, planuri mari de viitor, interesanta perspectiva.

dar.... de ce naiba l-au intarziat in halu' asta??? o intarziere de vreo 4 luni nu e o nimica toata... :evil:
de ce sa strig mai tare
de ce sa nu renunt
de ce doar eu gresesc
de ce doar eu ma zbat
de ce-am uitat sa rad
de ce platesc doar eu ?!?

Post Reply